Higienska priporočila za bazenska kopališča in kopalno vodo v času sproščanja ukrepov (COVID – 19)

Higienska priporočila za bazenska kopališča in kopalno vodo v času sproščanja ukrepov (COVID – 19) 

Osnutek pravila, ki jih je potrebno upoštevati po priporočilih NIJZ v času obiska bazenov in savne v kopališču Pristan.

Kopališki in higienski red na kopališčih

Obiskovalci in kopalci naj upoštevajo predpisana obvestila upravljavca kopališča, ki so objavljena na informacijskem mestu ob vstopu na kopališče in na drugih mestih na kopališču:

 • kopališki red;
 • higienski red na kopališčih;
 • navodila za zagotovitev varnosti in reda;
 • navodila za varovanje zdravja;
 • kopališke znake;
 • informacije o kakovosti kopalne vode;
 • opozorila reševalcev iz vode in redarjev.

Ohranimo razdaljo in omejimo število obiskovalcev

Ključni preventivni ukrep na bazenskih kopališčih je ohranjanje medosebne razdalje tako na kopnem (na parkirnih prostorih, pred vhodom na bazensko kopališče, na površinah za sončenje, sprostitev in počitek), kot tudi v vodi (vključno s plovnimi napravami npr. splavi, obroči).

 • Obiskovalci in zaposleni naj ohranjajo medosebno razdaljo najmanj 1,5 m na obvodnih površinah in najmanj 2 m pri plavanju v bazenu. Izjema so člani istega gospodinjstva.
 • Predvideno število kopalcev in dovoljeno število obiskovalcev mora upravljavec prilagoditi za doseganje varnostne razdalje med obiskovalci in kopalci v bazenu, za preprečitev širjenja virusa, ki povzroča COVID-19).
  Smeri gibanja Poti in smeri gibanja na kopališču naj bodo po možnosti označene na tleh tako, da se v čim večji meri prepreči srečevanje obiskovalcev iz nasprotne smeri oz. se pri tem lahko vzdržuje ustrezna medosebna razdalja 1,5 m ali več. Vhod/i in izhod/i na kopališče, kakor tudi v objektih na kopališču, naj bodo po možnosti ločeni. Če to ni možno, je treba pri srečevanju obiskoval-cev, ki se gibljejo v nasprotni smeri, zagotoviti ustrezno medosebno razdaljo bodisi s fizično pregrado bodisi s časovnim zamikom na prehodu.Garderobne omarice V garderobnih omaricah naj bodo oblačila kopalcev shranjena v osebni torbi kopalca. Iste garderobne omarice naj ne uporablja več kopalcev (razen, če so člani istega gospodinjstva).Garderobe je treba čistiti in razkuževati po vsakem uporabniku (garderobne omarice, klopi …).

  Tuši

  Pred vstopom v bazen in po izstopu iz bazena naj se kopalci obvezno oprhajo. Obiskovalci naj tuše uporabljajo posamično z upoštevanjem medosebne razdalje najmanj 1,5 m ali več.

  Tuše je treba čistiti in razkuževati po vsakem uporabniku (vse površine tuša) in jih prostore stalno zračiti.

  Sanitarni prostori

  Sanitarni prostori predstavljajo zelo pomembno točko glede možnega prenosa povzročitelja okužbe, zato je treba njihovi uporabi ter čiščenju in razkuževanju nameniti posebno pozornost.

   Število oseb, ki se v sanitarnih prostorih lahko hkrati zadržuje, naj bo prilagojeno velikosti prostora oz. naj v prostor osebe vstopajo posamično.

  • Obiskovalcem morajo biti na razpolago tekoča voda, milo in papirnate brisače za enkratno uporabo.
  • Sušilnik za roke in lase naj bodo izključeni (izven uporabe)
  • Obiskovalci naj se čim manj dotikajo različnih predmetov in površin, le toliko, kot je nujno.
  • Upravljavec bazenskega kopališča naj zagotovi redno in učinkovito zračenje sanitarnih pro-storov. V primeru mehanskega prezračevanja naj se zrak izmenja le s svežim zunanjim zrakom, brez recirkulacije zraka.
  • Upravljavec bazenskega kopališča naj zagotovi čiščenje in razkuževanje sanitarnih prosto-rov vsaj vsako uro.

   

  Čiščenje in razkuževanje površin in opreme
  Načrte čiščenja prilagodite trenutno strožjim zahtevam npr. z večkratnim čiščenjem in razkuževanjem.

  Upravljavec mora izvajati dosledno čiščenje bazenske ploščadi, z dnevnim razkuževanjem površin, po potrebi pa tudi večkrat, če so onesnažena npr. s krvjo, izbljuvki, blatom.
  Vsako uro je treba razkužiti, kontaktne površine, npr. ograje, držala, prijemala, kljuke in ostale površine, ki se jih obiskovalci pogosto dotikajo z rokami.

  Skupno opremo (npr. ležalnike, ročaje senčnikov …) je treba razkužiti dnevno pred začetkom obratovanja kopališča in pred menjavo uporabnika.

  Posojanju opreme se je najboljše izogniti (pripomočki za plavanje, plavalna očala ...) ali zagotoviti razkuževanje le-te med menjavo uporabnika.

  Pogostnost čiščenja in razkuževanja garderobnih omaric in tušev je navedena zgoraj.
  Savne, solariji, saloni za nego telesa

  Za savne, solarije, masažne, kozmetične in frizerske storitve, oz. salone za nego telesa naj se smiselno uporabijo Higienska priporočila na povezavi: https://www.nijz.si/sl/sproscanje-ukre-pov-covid-19

Polna navodila, ki jih je potrebno upoštevati pri obisku kopališča Pristan:

Higienska priporočila za športna bazenska in kopalno vodo v bazenih v času sproščanja ukrepov (COVID-19). Sport Bazeni

Higienska priporočila za opravljanje dejavnosti salonov za nego telesa (solariji, savne) za preprečevanje okužb z novim koronavirusom: Solariji Savne :

Higienska priporočila za bazenska kopališča in kopalno vodo v času sproščanja ukrepov (COVID - 19). Bazenska Kopalisca Brez Biol Sproscanje Covid

Deli vsebino:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Kopališče Pristan je pravo mesto za vse ljubitelje plavanja in vodnih športov. Na 1,875 m2 kopalne površine so v kopališču na voljo 3 bazeni in čofotalnik za najmlajše, pa tudi vsa potrebna plavalna oprema. Kopališče Pristan je dom številnim športnim klubom, v njem pa ne manjka niti sejna soba.

Kontakt:

Morda vas zanima tudi... 

Tako kot vsako leto bodo tudi letos bazeni na Mariborskem otoku polni od 25. junija naprej.

Mestna občina Maribor je danes pridobila uporabno dovoljenje za rekonstruirano Staro tribuno na stadionu Ljudski vrt! V Ljudskem vrtu je zdaj skupno 11.671 sedišč, ki so bila danes tudi prvič v celoti v uporabi, in sicer na prvi tekmi četrtfinala Uefa EP do 21 let.

Si za igro odbojke, košarke ali badmintona? 

Ob teh deževnih dnevih je v dvorani ŽŠD še nekaj prostih terminov ob večerih. Kot nalašč zate in za tvoje prijatelje!

Prijava na E-novice

Prijavite se na e-novičke Športnih objektov Maribor, da boste med prvimi obveščeni o dogajanju pri nas, o novostih, spremembah odpiralnih časov in drugih zanimivih vsebinah povezanih s športom in rekreacijo.